گاهی سلولهای بافت پوششی داخل رحم (آندومتر)، به صورت نابجا در قسمتهای مختلف لگن و در موارد شدیدتر خارج از لگن، رشد میکنند. از آنجاییکه این سلولها، نسبت به هورمونهای “سیکل قاعدگی”، حساس هستند، مانند بافت داخل رحم، هر ماهنسبت به هورمونهای جنسی واکنش نشان داده، رشد میکنند و در نهایت مانند “چرخه قاعدگی”، “خونریزی” میکنند. اما این “خونریزی”، برعکس” خون قاعدگی”، راه خروج نداشته و در محل به صورت “موضعی” تجمع کرده و در دراز مدت تبدیل به تودهها و ضایعاتی متشکل از خون غلیظ و سیاه میشوند. اندازه این تودهها و وسعت این ضایعات، به مرور رو به افزایش است. از آنجایی که منشا این تودهها، “سلولهای آندومتر” رحم می باشد، این بیماری “آندومتریوز” نامیده میشود .
علت این بیماری ناشناخته و علائم و روش درمان آن، برحسب “شدت” و “محل قسمتهای درگیر”، متفاوت است که در آینده بیشتر به آنها می پردازیم.
اما گاهی”پزشکمعالج” درمان “جراحی”، به صورت ” لاپاراسکو” را جهت درمان “آندومتریوز”، به شما پیشنهاد میکند. “جراحی لاپاراسکوپی” میتواند به صورت “تشخیصی” و یا “درمانی” باشد.
قبل از انجام جراحی “لاپاراسکوپی”، از پزشک معالج بخواهید به این پرسشهایتان پاسخ دهد!
عمل به چه هدفی انجام میشود؟ برداشتن و خارج کردن کامل تودهها و ضایعات “آندومتریوزی” یا از بین بردن و رفع موضعی “ضایعات آندومتریوز در محل”.
_ به جز “پزشک معالج”، آیا نیاز به همراهی و همکاری متخصص یا دستیار دیگری در طول عمل شما خواهد بود؟
_ بعد از عمل، شما انتظار چه نتیجهای از این جراحی باید داشته باشید؟
_ کدام علائم ناشی از “آندومتریوز” شما، قطعا با جراحی”لاپاراسکوپی” بهبود پیدا میکند؟
_ اگر درد شما بهبود نیافت، چه روشهای درمانی یا متخصصان دیگری کمک کننده خواهندبود؟
_ چند درصد بهبودی، برای شما بعد از عمل پیشبینی میشود و چه فعالیتهایی بعد از عمل برای شما محدود میشود؟
_ برای افزایش بهبود نتایج عمل جراحی، چه درمانها یا راهکارهایی قبل از عمل لازم است؟
به یاد داشته باشید، داشتن این اطلاعات قبل از عمل، به شما این امکان را می دهد تا هنگام تصمیمگیری بر انجام “عمل جراحی”، دید “واقع بینانهتری” داشته باشید.
اکثر جراحان به شما پاسخ نمیدهند، مگر اینکه شما خودتان بپرسید!
نازایی یک اتفاق نیست. بلکه نازایی به دلایل مختلفی بروز میکند. البته درست است که آندومتریوز به روشهای گوناگون بر باروری تاثیر میگذارد، اما این به آن معنی نیست که همه افراد مبتلا به آندمتریوز نابارور هستند.